Papporna behåller vårdnaden – fast de dödat barnens mamma
164 barn har under 2000-talet upplevt att pappa dödat mamma. Vart tredje barn har sin morddömda pappa som vårdnadshavare, avslöjar Aftonbladets nya granskning.
Nu kräver experter att lagen ändras.
Text: Kerstin Weigl
Publicerades i Aftonbladet 16 juli 2018
e dömda männen dödade barnens mammor, och kan fortsätta styra deras liv från fängelset. Som vårdnadshavare kan han neka barnet att få psykologhjälp, ansöka om pass eller något så enkelt som att byta skola eller börja spela fotboll.
– Barnen riskerar en beroendeställning och det är skandal att de inte får hundra procents skydd, säger Moa Mannheimer, chef för Barnafrid, nationellt kunskapscenter för barn utsatta för våld.
– Att pappa dödar mamma är kanske det värsta någon kan vara med om. De här männen har diskvalificerat sig som föräldrar.
Aftonbladets granskning gäller 46 barn i åldrarna 8 till 17 år vars pappa dödade mamma. Flera av papporna kräver umgänge med barnen mot deras vilja.
- Två pojkar såg pappa misshandla mamma innan han dödade henne. En beskrivs av bup som ”sprickfärdig” efter traumat. Pappan själv ser sig som ofarlig.
- En nyss frigiven pappa anser att det är bäst för hans elvaåring att flytta hem till honom.
- Minst två pappor har försökt hindra barnen från att resa utomlands med sina familjehemsföräldrar.
I ett annat fall fick barnen inte igenom sin önskan att mamma skulle begravas i Sverige. Andra morddömda pappor tar inte strid, motsätter sig inte socialtjänstens beslut. Ändå ska de inte ha vårdnaden, anser experter Aftonbladet talat med.
– Det betyder något känslomässigt för barnen att veta att man hela tiden måste samarbeta med pappa, säger Anna Norlén, psykolog och psykoterapeut med lång erfarenhet av traumatiserade barn som bevittnat mord, nu chef för Ericastiftelsen.
”Systemet fungerar inte”
För fem år sedan granskade Aftonbladet första gången de allvarliga problemen kring att barn har sin morddömda pappa som vårdnadshavare, fast han dödat mamma.
Dåvarande justitieminister Beatrice Ask och barnminister Maria Larsson hänvisade till att riktlinjer redan finns för socialnämnderna att de ”bör normalt” väcka frågan om vårdnad.
Någon tvingande lag ansågs inte behövas. En utredning av Socialstyrelsen kom till samma slutsats.
Men nästan ingen förändring skedde för barnen vars pappa dödat mamma.
– Erfarenheten har fört oss hit, att systemet inte fungerar, säger Anna Norlén. Vi behöver skärpa lagen.
Även Barnombudsmannen, BO, vill att vårdnadsfrågan automatiskt prövas så fort en förälder misstänks ha dödat den andre. Ofta tar det lång tid innan mordet är rättsligt uppklarat, och barnens behov av vård kan inte vänta.
– Det behövs något mer, att en person genast kan gå in som tillfällig vårdnadshavare, till exempel en advokat, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, vikarierande barnombudsman. Regeringen måste gå vidare i den frågan.
”Råder förvirring”
Anna Norlén vill även se tydliga nationella riktlinjer för vad som ska hända när det värsta händer, en pappa dödar sina barns mamma.
– Fortfarande råder kunskapsbrist och förvirring, på vissa håll vet socialtjänsten vad som måste göras men det vanliga är att de inblandade inte vet vad barnen behöver och vilken hjälp som finns.
– Det är tack och lov få barn det gäller, men de är en test för våra system. Vi måste göra rätt för de här barnen och en tydlig lagstiftning är till hjälp.
Aftonbladets granskning
För 164 barn var det pappa som dödade mamma.
46 av barnen är fortfarande minderåriga – av dem har 16 barn pappa som vårdnadshavare, fast han dödat mamma.
Vår granskning publicerad 2013 visade att nästan 40 procent av de minderåriga barnen hade pappan som vårdnadshavare. Motsvarande siffra i dag är 35 procent.